KBT psykoterapi och fysioterapi

KBT psykoterapi och fysioterapi

”Stress är en del av livet”

Stress

Stress är en del av livet, vi människor är utrustade för att klara stress. Stress är kroppens och hjärnans sätt att möta en utmaning. Den är en livsviktig och uråldrig reaktion som gör att våra sinnen skärps och kroppen mobiliserar för att agera. Denna snabba och kortvariga stress är ofta hjälpsam och får oss att göra saker.

Problem med stress kan uppstå när den blir långvarig. Stressrelaterade besvär kan uppkomma vid svåra livshändelser eller när situationen man befinner sig i är övermäktig samt när återhämtningen är otillräcklig. Detta kan till exempel bero på hög belastning på arbetet, sjukdom, dödsfall, separation eller vid relationsproblem. Du kanske har symtom som; trötthet, koncentrationssvårigheter, muskelvärk, sömnstörningar, hjärtklappning, yrsel, illamående, osv. Långvarig stress kan leda till utmattning och sjukdom.

Akupunktur

Akupunktur anses bland annat kunna aktivera kroppens egna smärthämmande system och öka blodcirkulationen. Tillstånd som spänningshuvudvärk, ledbesvär, ont i ländrygg kan ha smärtlindrande effekt av akupunktur, men akupunktur kan även användas för att uppnå avslappning och ge mer lugn. Behandlingen utförs med sterila engångsnålar.

MediYoga

MediYoga är en terapeutisk yogaform. Den är en mjuk men kraftfull yogaform och har en rad positiva effekter på bland annat stress och andningsbesvär. Övningarna utförs långsamt och kontrollerat och utvecklar bland annat fysisk smidighet och mental avspänning. Andningen har en viktig roll i yogan.

Basal Kroppskännedom

I Basal Kroppskännedom (BK) är kroppen utgångspunkten. Målet är förbättrad hälsa och att stärka självkänslan. När man övar BK regleras spänningsbalansen i kroppen vilket kan stärka kroppsliga och mentala resurser.

Medveten närvaro

Medveten närvaro används ofta som en del i behandlingen. Med hjälp av kroppen, dina sinnen och din andning övar du på att vara i nuet, vilket kan vara en hjälp för att hantera stress, oro och smärta. Det går att träna upp förmågan till medveten närvaro.

”Rädsla och oro kan ge upphov till ångest”

Ångest

Rädsla och oro kan ge upphov till ångest och upplevs ofta som obehag i kroppen

Ångest kan ge upphov till lidande när den utlöses av tankar, känslor och kroppsliga förnimmelser, när det inte finns något yttre hot att fly ifrån. Undvikande av saker och situationer kan leda till att du inte lever det liv du egentligen vill leva. Hjärtklappning, tryck för bröstet, andnöd, yrsel, illamående, svimningskänsla, domningar/stickningar i händer och fötter ger upphov till obehag. Över tid kan man uppleva trötthet, smärta i kroppen, spända käkar, huvudvärk, sömnsvårigheter, nedstämdhet/depression, allmän sjukdomskänsla.

Kognitiv Beteendeterapi (KBT)

Kognitiv Beteendeterapi (KBT) har visat sig vara effektivt vid flera olika tillstånd, som till exempel generaliserad ångest (GAD), panikångest, Socialångest, Tvångssyndrom (OCD), Posttraumatiskt Stressyndrom (PTSD), depression och ätstörningsproblematik. Forskningen har bland annat visat minskning av ångest- och depressionssymtom.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

I ACT utgår man från beteendet. Vi människor undviker ofta impulsivt det som är obehagligt, vilket kan ställa till problem. I behandlingen ingår det att lära sig strategier för att både acceptera det som inte går att påverka men också att försöka förändra det som faktiskt går att göra något åt, med ett steg i taget i riktning mot det som är viktigt för dig i livet.

Medveten närvaro

Medveten närvaro används ofta som en del i behandlingen. Med hjälp av din kropp, dina sinnen och andning övar du på att vara i nuet, vilket kan vara en hjälp för att hantera stress, oro och smärta. Det går att träna upp förmågan till medveten närvaro.